Калканът в Бургаско намалява

Архив Бургас

20-07-2012, 13:19

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Уловът на деликатесната риба е много слаб заради прекаленото затопляне на морската вода. Това пък води до спекулативно повишаване на цените.

Популацията на деликатесната риба калкан все повече намалява през последните години в Черно море, алармираха рибари от Бургаско.

Уловът е много слаб и заради прекаленото затопляне на морската вода. Това пък води до спекулативно повишаване на цените, предаде БНТ. Килограм от деликатесната риба на пазара в момента върви по 30-33 лева. Липсата на качествени екземпляри обаче, принуждава търговците да купуват вносен калкан.

"Наскоро купих румънски калкан, защото само такъв има на българския пазар в момента. Една риба беше около 4 килограма", разказва мениджърът по хранене Коста Канриев.

Не са много желаещите да се занимават с улов на калкан, заради
ниската рентабилност. Тази година разрешително за улов на рибата имат 280 лодки.

"Калканът е скъпа риба и нейното предлагане и документите, които трябва да се приложат. Това са предварителните уведомления, инспекциите на борда, риболовните дневници, специалното разрешително, допълнително квотата, с която разполагаме. Като я излови, той трябва да спре", каза Владимир Каменов, инспектор в ИАРА-Бургас.

ЕК наложи на България и Румъния ограничителни квоти за улова на калкан, за тази година те са в размер на над 43 тона. Проблемът обаче е, че останалите крайбрежни страни не са членове на ЕС и нямат подобни ограничения. Турция извършва 85% от улова на калкан в Черно море.