Извадиха 43 тона сребро от потънал кораб

Архив София

20-07-2012, 12:51

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Корабът е потопен през Втората световна война

Американската компания Odyssey (Одисея), специализирана в изваждането на потънали кораби, е открила 43 тона сребро на борда на британски търговски кораб, който бил торпилиран от германска подводница през Втората световна война.

Компанията е извадила среброто от кораба Gairsoppa, който лежи на дълбочина 4700 м на дъното на Северния Атлантик, югозападно от Ирландия.

Съкровището, състоящо се от 1 203 кюлчета, е било превозено на сигурно място във Великобритания, добавя компанията, чието седалище е в Тампа, Флорида.

Засега Odyssey не е съобщила никаква сума, но според сегашния курс на среброто, цената на открития метал в кораба, потопен през февруари 1941 г. по време на курс от Калкута за Лондон, може да достигне 38 милиона долара.

Операцията по изваждането на ценния метал ще завърши до края на септември. Според контракта, сключен с британското правителство, Odyssey може да задържи 80% от стойността на товара сребро на кораба "Gairsoppa".

Междувременно, компанията обяви, че очаква да намери голямо количество сребро и в друг товарен кораб. Става дума също за потопен от германска подводница през Втората световна война съд - "Мантола", открит през 2011 г. също от Odyssey.