Тотев получи бившия хотел на Ванко 1 (снимки)

Архив Пловдив

19-07-2012, 14:13

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

1.2 млн. лв. ще са нужни за довършване на 7-етажната сграда

Община Пловдив вече официално е собственик на бившия хотел на Ванко 1. Областният управител Здравко Димитров предаде официално сградата на кмета Иван Тотев. Това става точно месец след като правителството одобри безвъзмездното прехвърляне на собствеността на от държавата на местната администрация.

Недовършената 7-етажна сграда има акт 14. Предстои цялостен ремонт и за целта ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране. Кметът обясни, че проектът ще струва не повече от 20 000 лева, а цялостния ремонт ще бъде около 1.2 милиона лева. Средствата ще бъдат планирани в общинския бюджет за следващата финансова година.

Идеята е в сградата на бул. “6-ти септември” да се настани администрацията на район “Източен”, центърът за видеонаблюдение, управлението на ОП “Синя зона, паркинги и гаражи”, ОП “Общинска охрана”, както и структури на някои държавни институции. На първите два етажа се предвижда са се разкрие център за обслужване на гражданите. Статуята на Христос на покрива засега ще остане, каза кметът. Областният управител Здравко Димитров смята, че в сградата евентуално може да бъдат настанени и някои звена на земеделското министерство.

Недовършеното здание през зимата даваше подслон на бездомници, а крадци са отмъкнали всичко, което може да се изнесе. Това наложи да се постави жива охрана на обекта. Във фоайето на сградата и досега стои джипа, конфискуван от Ванко 1. Колата е изтърбушена, покрита с един пръст прах. Джипът ще бъде предоставен на Областната дирекция на МВР, но само специалисти могат да кажат дали ще е в състояние да се движи.