Арестуваха най-издирвания нацистки военнопрестъпник Ласло Чатари

Архив София

18-07-2012, 15:33

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Извергът живеел в Будапеща под истинската си самоличност от 17 години

Най-издирваният в света нацистки военнопрестъпник - 97-годишният Ласло Чатари, беше арестуван в Будапеща, съобщи в комюнике прокуратурата в унгарската столица, цитирана от Франс прес.

Ласло Чатари бил началник на полицията в еврейското гето в словашкия град Кошице (Каша на унгарски и Кашау на немски), където 15 700 евреи били избити или депортирани в лагера Аушвиц (Полша) по време на нацистката окупация в тогавашна Чехословакия.

Като началник смяна на полицията на еврейското Гето в Каза (Унгария) през Втората Световна война е нареждал жените да бъдат завързвани и масово изтезавани с камшик, но след загубата на нацистите той е осъден на смърт, но успява да избяга.

„Работех извън гетото, чистех около оградата и си спомням колко високо крещеше заповеди на евреите. Той беше много зъл човек и се надявам да бъде справедливо наказан", е коментирал един от малкото оцелели - 85 годишния Ишаяху Шахар.

Чатари живее в Будапеща от 17 години под истинската си самоличност въпреки информацията за миналото му, предадена на унгарското правосъдие от базирания в Ерусалим Център “Симон Визентал“ преди повече от десет месеца. Въз основа на сведения от Центъра “Визентал“, репортери от британския вестник “Сън“ открили следите на бившия началник на полицията и дори успели да го срещнат. Според статия, публикувана на 15 юли на сайта на всекидневника, Чатари заявил на репортерите “Не съм направил нищо, махайте се!“, след което им затръшнал вратата и повече не отворил, колкото и да звънели.

През април Центърът, носещ името на прочутия преследвач на нацисти - починалия през 2005 година австрийски евреин Симон Визентал, чиито разследвания доведоха до откриването на десетки нацистки престъпници, постави Ласло Чатари на челно място в списъка си на най-издирваните в света нацистки военнопрестъпници, посочва БТА. Преди да се върне в Будапеща Чатари, който през 1948 година бил осъден задочно на смърт в Чехословакия, живял в Канада - в Монреал и Торонто, където се подвизавал под фалшива самоличност като търговец на предмети на изкуството. През 1995 година канадските власти разкрили истинската му самоличност и тогава той избягал в родината си. Преди това обаче Чатари признал пред канадските следователи, че е участвал в депортирането на евреи, като подчертал, че ролята му била “ограничена“.