Южноафриканци празнуват рождения ден на Нелсън Мандела

Архив София

18-07-2012, 10:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Денят Мандела е припознат от ООН като световен призив към всеки да посвети 67 минути от времето си, за да помогне на себеподобните си.

Днес бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела навършва 94 години.

12 милиона деца в южноафриканската държава изпяха песен в началото на учебния ден днес, с която поздравиха за рождения му ден първия чернокож южноафрикански президент.


Самият Мандела е малко вероятно да извърши публична поява. По-вероятно е той да предпочете да празнува тихо със семейството си в родното си селище Куну.


Неговата внучка съобщи, че семейството ще отпразнува деня с традиционно ястие, което му е любимо.


Във вторник бившият американски президент Бил Клинтън се срещна с Мандела в родното му селище. На снимка от посещението се вижда как Мандела е седнал на кресло, краката му са завити с одеало и той държи ръката на Клинтън.

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел също поздравиха с 94-ия му рожден ден човека, който посвети голяма част от живота си на борбата за равенство на цветнокожите в Южноафриканската република. Президентската двойка поздрави от името на американците "желязната воля" на Мандела, "безупречната му почтеност" и "смирение".


"Според всички критерии, Нелсън Мандела промени хода на историята, променяйки страната си, континента /африканския/ и света", добавя семейство Обама в поздравите си към бореца срещу апартейда.

Внимание към Мандела не са пропуснали да заявят и други световни лидери.


Фотографиите на носителя на Нобелова награда за мир стават все по-редки в последните години, откакто той се пенсионира и се оттегли в Куну.

Нелсън Мандела бе президент от 1994 до 1999 г., след 27 години преследвания от расисткия режим на апартейд в ЮАР. Той се оттегли от политическия живот през 2004 г. Оттогава се появява публично твърде рядко, заради крехкото си здраве.

За последно Мандела беше видян на заключителната церемония на Световната купа през 2010 г. в Йохансбург.