След раздяла: Домът е при детето

Архив София

18-07-2012, 09:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Новостите ще уредят спорни имуществени въпроси

 

За повече права на двойките, които живеят на семейни начала, се обяви и зам.-шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова, пише в. Стандарт.

"Покрай работата си в социалната сфера многократно се натъквам на казуси, които дискриминират семействата без брак", обясни тя. Непризнатият статут на тези съжителства води до редица проблеми, които ги поставят в неравностойно положение в сравнение с другите семейства. "Щом съжителството без брак е узаконено в много европейски държави, значи няма правна причина това да не стане и у нас", смята Ангелова. И добавя, че един подпис в гражданското не може да е толкова важен. Още повече, че в редица закони вече се третира понятието "съжителството без брак". Така например в закона за конфискация на незаконно придобитото имущество наказателна отговорност носят партньорите, които живеят на семейни начала. Те са описани в преходните и заключителните разпоредби на закона като част от "свързаните лица", чиито имоти също се проследяват. Понятието съжителство на семейни начала се среща и в Закона за защита от дискриминация, както и в закона за домашното насилие и там двойките от такива семейства носят цялата наказателна и правна отговорност.
Другото поле, заради което е наложително да се регламентира статутът на семействата без брак, е защитата на децата. Най-големият проблем е при раздялата, казва Ангелова. В семействата с брак жилището остава на този родител, на когото са присъдени децата. Но при съжителството без брак се създават спорни казуси. Въпреки че в много от случаите и двамата родители са обзавеждали жилището или са плащали ипотечните вноски.