Пловдив няма да има Дисниленд. Засега

Архив Пловдив

18-07-2012, 17:58

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Инвеститорите поискаха отсрочка за доработването на проекта

Пловдив няма да се сдобие скоро с увеселителен парк от типа на Дисниленд. Шумно рекламираната среща на инвеститорите от РЕИ Холдинг и кмета Иван Тотев е пропаднала по вина на фирмата. Разговорът трябваше да се проведе в ранния следобед, но представител на компанията помолил за отсрочка, тъй като проектното предложение трябвало да се доработи. Срещата е била насрочена по предложение на РЕИ Холдинг.

Атракционът трябва да се изгради върху 140 декара в парк “Отдих и култура”. Теренът се намира след Розариума на Гребната база. По време на втория кметски мандат на Иван Чомаков местният парламент одобри влизането на община Пловдив като съдружник в смесеното дружество “Увеселителен парк Тракия”. Градската администрация апортира 140-те декара, срещу което придоби 25% от дяловете в дружеството. Изрично условие е теренът да се използва за атракционни дейности, не е разрешено да се изграждат жилищни сгради и търговски комплекси, припомни днес Иван Тотев.

Изграждането на увеселителен парк е изключително неразумна инвестиция, която няма възвращаемост, смята кметът. Ситуацията към момента е патова: общината няма юридически права върху апортирания терен, инвеститорът не може да направи нищо там без администрацията, а освен това всяка процедура, свързана с имота, трябва да мине за одобрение през общината.

Тотев подчерта, че общината не е и няма да инвестира пари в обекта, но ако се представят добри проекти, ще бъде подпомогнато реализирането им.