Ще гласуваме и по интернет

Архив Пловдив

18-07-2012, 16:50

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Даваме вота си онлайн още на следващите парламентарни избори

На следващите парламентарни избори ще може да гласуваме с един клик на мишката. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Изборния кодекс.

Предложението за даване на глас онлайн е на ГЕРБ, БСП настояват за машинно гласуване. За да не се стига до спорове в пленарна зала, и двете възможности са записани преди второто гледане на изборния закон.

При интернет вота избирателят ще може да поправя гласа си само веднъж, ако е допуснал грешка. Предвидено е от един IP-адрес да могат да гласуват не повече от двама избиратели.

Депутатите приеха на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ, Синята коалиция, Коалиция за България и на РЗС.

Проектът на сините въвежда електронно гласуване, като гражданите могат да избират по кой начин да дадат своя вот – чрез специализирани устройства в избирателните секции или чрез интернет терминали. Заседанията на ЦИК ще бъдат предавани онлайн.

С промените, предложени от ГЕРБ, се променя и изискването за застъпници по време на изборите – те се ограничават до двама на една партия в една изборна секция. Управляващите планират да одобрят поправките в кодекса окончателно до края на септември, за да се избегнат промени в последния момент.