1/3 от страната е с режим на водата в жегите

Архив Бургас

17-07-2012, 09:16

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Две министерства не могат да се разберат за причините за ограниченията, камо ли да намерят изход от кризата.

За поредна година в европейска България редица градове и села останаха без вода или са с воден режим точно в разгара на жегите, пише в. "Сега".

В 1/3 от страната - в 12 от 28-те области, има ограничение на водата. Причините са добре познати - аварии или планирани ремонти на ВИК дружествата, недостиг на вода в язовирите. В по-малките градове и селата водният режим се въвежда и защото питейната вода се използва за поливане и миене на коли, въпреки че това е забранено. Страната ни е рекордьор по разхищаване на питейна вода - по данни на регионалното ведомство около 60% от загубите на вода у нас са заради остарялата водопроводна мрежа. Огромните инвестиции, които са необходими в мрежата, са причина планови ремонти да не се правят, а само аварийни.

От министерството на регионалното развитие, което е принципал на 29 от 52-те ВиК дружества, не съобщават колко точно българи са засегнати от водния режим. Пред "Медиапул" само уточняват, че са засегнати 21 общини, а в 40 села и високи зони на някои градове има нарушено водоподаване.

Регионалното и екологичното министерство обаче се разминаха по въпроса за причините за водния режим. От министерството на Лиляна Павлова посочват като основна причина намаления дебит на водоизточниците заради високите температури. По-рядко авариите, свързани с остарялата водопроводна мрежа, са причина за недостига на вода, смятат от МРРБ. От ведомството на Нона Караджова заявиха, че ежедневно следят водите в язовирите благодарение на информацията от експлоатиращите ги дружества и причината за водния режим не е в недостига на вода. По данни на МОСВ към 10 юли комплексните и значими язовири с питейна вода са пълни 89%, което гарантира, че няма да има проблем с водата до края на годината. Комплексни и значими язовири са "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Боровица", "Студена" и "Дяково".

Макар ситуацията с язовирите да не е тревожна, според МОСВ регионите, които получават питейната си вода чрез речни водохващания или от подземни води, могат да имат проблеми. "Проблемите с недостига на вода през сухите години и през нормално влажните години, свързани с въвеждането на целогодишни и сезонни режими на водоподаване, обхващат главно селища, които не се снабдяват с вода от резервоари за денонощно, сезонно и многогодишно съхранение на повърхностния воден ресурс, както и в по-редки случаи на селища с водоснабдяване от язовир, но с проблеми във водопреносната система - течове, аварии", посочват от екоминистерството.