Бизнесът иска трудов договор и за стажанти

Архив София

17-07-2012, 08:52

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Стажуването да се зачита при пенсиониране, а държавата да плаща социалните вноски на младежите, докато те трупат опит във фирмите.

Стажуването да се зачита при пенсиониране, а държавата да плаща социалните вноски на младежите, докато те трупат опит във фирмите, пише в. "Труд".

Това предлага Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) като част от пакета си за промени в Кодекса на труда (КТ).
Предложението на бизнес организацията е изпратено до работната група от представители на министерството на труда, работодателите и синдикатите, която трябва да излезе с общи предложения за насърчаване на заетостта сред младежите.
Според КРИБ трябва да се въведе нов тип срочен трудов договор, който да е специално за стажуване. Сега в КТ е регламентирано само наемането на ученици.
Идеята на бизнес организацията е младежите и фирмите да могат да се договарят дали контрактът да е платен или не. С подписването му компаниите се задължават да обучават младежите на конкретни практически умения.
По време на стажа КРИБ предлага младежите да имат всички права и задължения като на редовни работници. Това включва правото на платен отпуск, който да се осигурява от работодателя, и на допълнителни ученически отпуски, които да са за сметка на държавата.
Според бизнес организацията след края на стажа компаниите не трябва да се задължават да наемат стажантите за постоянно.
КНСБ също настоява за законодателното регламентиране на практиките. Според синдикатите фирмите с над 50 работници всяка година трябва да отделят не по-малко от 5% от местата си за наемане на младежи на стаж.