Извънреден съд за Мирослава Тодорова

Новините

16-07-2012, 06:01

Снимка:

Архив

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

По закон фактите около дисциплинарните производства са тайни

Публичен процес без право на защита и в отсъствието на подсъдимия организира Висшият съдебен съвет на Мирослава Тодорова в понеделник,

съобщава "Труд". Правосъдната министърка Диана Ковачева свика извънредното заседание на съвета. На него ще бъдат изнесени мотивите за уволнението на Тодорова, обясни Ковачева, въпреки че според официалния дневен ред заседанието е за дисциплинарната практика на съвета. Съдийката не е поканена и няма да присъства. По закон фактите около дисциплинарните производства са тайни, докато по тях окончателно не се е произнесъл Върховният административен съд.

Шефката на Съюза на съдиите бе уволнена в четвъртък заради три забавени дела. Това отприщи съдийски протест и искания за оставка на съвета и преразглеждане на наказанието й.

В петък Ковачева призова ВСС да преразгледа решението си. В неделя тя обяви в ефира на БНР, че трябва открито да се говори за казуса, защото мотивите за уволнението не били ясно обяснени. По-късно съдия Тодорова отговори в открито писмо, че "дебатът за дисциплинарната практика на ВСС не може да се извършва "на площада" по инициатива на представител на изпълнителната власт. В него пише още, че дискусията изисква експертно познание на проблемите, за да не се превърне в отчаяна саморазправа с конкретен магистрат. Тодорова напомня, че ВСС не се е впечатлил от факта, че прокуратурата е работила по 7 години върху делата, за които тя е наказана. И предупреждава, че ако днешният дебат се сведе само до нейното дело, "би могло да компрометира още повече и дисциплинарния процес".

Висшият съдебен съвет (ВСС) свали от сайта си съобщението за срещата на Пламен Стоилов с протестиращите магистрати в петък. Стоилов е един от петимата, предложили Мирослава Тодорова за наказание. Той прие подписката за оставка на съвета и отмяна на санкцията на Тодорова. “ВСС е готов да обсъди искането за преразглеждане на решението на свое пленарно заседание през следващата седмица”, се казваше в съобщението, което престоя няколко часа на интернет страницата на съвета.

Решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова ще бъде потвърдено на извънредното заседание на ВСС, само че ще бъде обосновано малко по-подробно. Това предвиди правозащитникът от Сдружение "България на гражданите" Йонко Грозев.