Майкъл Фасбендер в екранизация на порно книга

Архив София

16-07-2012, 14:55

Автор:

Георги Тошев, специално за Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Актьорът от „Срам”  се колебае, защото във филма нямало текст,  а повече секс.

Актьорът, нашумял с филмите „Срам”,  „Опасен метод” и „Прометеус” Майкъл Фасбендер е вероятният изпълнител на главната мъжка роля във филмовата версия на най-продаваната напоследък книга в света „Fifty Shades of Grey” /”Петдесет нюанса на Грей”/, това съобщиха в Лондон продуцентите Майкъл Де Лука и Дейна Брунети, които взеха Оскар с филма „Социална мрежа”.

Очаква се това да е най-скандалният филм, правен някога в Холивуд.
Продуцентската компания на Де Лука и Брунети се е преборила за правата върху най-продаваната еротична трилогия на всички времена.
„Fifty Shades of Grey” разказва за еротичните приключения на колежанката Анастасия Стийл и богат млад американски бизнесмен Кристиан Грей. Той превръща девственицата в свой сексуален роб.
Авторът на книгата Eл Джеймс заяви, че е развълнувана от факта, че продуцентите на „Социална мрежа” ще адаптират култовата трилогия. Още повече, че за главните роли се спрягат имената на Майкъл Фасбендер и Мила Кунис от „Черния лебед” в ролята на Анастасия.
„Нямам договор още”, каза лаконично Фасбендер. Той призна, че трилогията е сериозно актьорско предизвикателство, но се опасява, че секса е повече отколкото текста!
„Как се играе това?”, попита актьорът журналистите в Лондон.
Трилогията със садо-мазохистично съдържание и невиждани секс сцени се радва на феноменален успех в света. До момента са продадени 31 милиона електронни книги и печатни копия за по-малко от година. Първата книга беше издадена през юни миналата година.

Наддаване

Universal Pictures и Focus Features купиха филмовите права на трилогията през март тази година за £ 3,2 млн. лв. след жестока война между десет продуцентски компании в Холивуд. Де Лука и Брунети заявиха, че битката си е струвала, защото са сигурни в добрите резултати след време.
Двамата в момента работят по новия филм на Том Ханкс за капитан Филипс. Филмът е вдъхновен от истинската история на капитан на товарен кораб, държан като заложник от сомалийски пирати и спасени от Navy SEALs.
"В основата си „Fifty Shades of Grey” е сложна любовна история, която изисква деликатна и изтънчена режисьорска ръка, добър подход към литературния първоизточник, за да го доведе до големия екран. Де Лука и Брунети имат опит със „Социална мрежа”. Сигурни сме, че заедно с тях ще направим филм, който ще бъде гледан от милиони”, каза Дона Лангли от Universal.

Кастинг

Изборът на актьори за главните роли е в основата на интригата дали ще се получи смислен филм или ще се затъне в обикновено порно, което големите салони и фестивали няма да разпространяват.  
Филмовият експерт на списание Empire Хелън О'Хара пише: "Аз не знам за кого ще е точно този филм. Жените са привлечени от сексуалните фантазии в трилогията, а мъжете – от сексуалните практики. Но кои са актьорите, които могат да предадат цялото това многообразие на екран, без то да звучи вулгарно?! Ако продуцентите искат смислен филм трябва да поканят актьори от A-списъка на звездите. Най-важното е да привлекат сериозен режисьор, който да ги поведе в правилната посока.”
"Много е трудно да се каже дали филмите по трилогията ще бъдат успешни. В книгата няма много история. Всъщност тя е само порно. Ако филмите съдържат всички нюанси на секс практиките, те могат да получат рейтинг "R" в Америка, което означава много театри да откажат да ги въртят. "

Авторът

Трилогията „Fifty Shades of Grey” е подписана от Ел Джеймс, псевдоним на Ерика Леонард. Тя живее скромно и анонимно в Брентфорд, преди първата книга да се продаде в милионен тираж. Авторката потвърди в Twitter, че сделката е за адаптиране всичките три книги, е факт.
49-годишната писателка е родена в Лондон. Пробвала се е като сценарист, има зад гърба си няколко неуспешни ръкописи за романи. Успехът на трилогията я превръща в едни от най-богатите съвременни писатели. Леонард отказва да коментира избора на актьори и режисьор за адаптацията. „Вярвам обаче, че Фасбендер е мъжът, който може да подлуди всяка жена. Вижте го какво прави в „Срам”!” 

Вижте кадри от култовия филм "Прометей" с участието на Майкъл Фасбендер