Поморие стана малката Москва, 4 000 руснаци с имот в града

Архив Бургас

15-07-2012, 09:44

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

От две години руснаците са основните играчи на пазара на морски имоти, а данните на брокерите сочат, че интересът продължава да е висок.

След големия бум на строителство и продажби на ваканционни апартаменти по Южното Черноморие, икономическата криза доведе до рязка промяна на ситуацията.

Първоначалните големи инвеститори и купувачи от Ирландия се оттеглиха, а техните имоти сега се купуват на по-ниски цени от руснаци. Един от новопостроените квартали в Поморие вече се нарича „Малката Москва”.

От 2003-та до 2006-та ирландците буквално бяха окупирали всички апетитни терени по южното крайбрежие, а строителният бум отвори стотици работни места. Брокерите на недвижими имоти не смогваха да оформят сделките.

„Теглеха кредит от съответна тяхна банка при много ниска лихва и инвестираха в недвижимости, защото според тях това е добра инвестиция.”, каза кметът на морския град Иван Алексиев.

Икономическата криза обаче удари първо Ирландия и надеждата да
спечелят от имотите си в България се изпари, каза още кметът на Поморие. След като вече не можели да изплащат лихвите и главницата по кредитите си, ирландците масово започнали да продават българските си имоти.

„По-голямата част от тях купуваха имоти с цел инвестиция, за да могат след това при препродажба да спечелят нещо. Но се оказа, че цените паднаха драстично на имотите, които те купиха и дефакто те губят пари в момента с
тези продажби.”, обяснява брокерът Христина Мандаджиева.

На мястото на ирландците обаче пристигат руснаците. От две години те са основните играчи на пазара на морски имоти, а данните на брокерите сочат, че интересът продължава да е висок.

„Изключително голям интерес на руските граждани към Поморие. По неофициални данни над четири хиляди души вече имат закупени свои имоти, като втори дом.”, коментира Алексиев.

Докато през 2006 година чартърните полети от Англия и Ирландия бяха доминиращи, сега чартърните полети от Москва до Бургас вече са ежедневни, предаде БНТ. По-голямата част от пристигащите руснаци показват документ за свое жилище по нашето крайбрежие.

„Купихме си апартамента в момента на кризата, когато цените бяха ниски. На първа линия е, до морето, много сме доволни.”, раказва за изгодната покупка Иван Сергеевич от Москва.