Адски трафик по границите

Архив София

14-07-2012, 11:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Препоръчват се обходни маршрути.

През почивните дни на граничните пунктове със Сърбия, Гърция и Турция значително се увеличава трафикът, предаде "Стандарт".

Турски гастарбайтери се прибират към страната си за почивка, в резултат на което на ГКПП – Калотина от петък трафикът на влизане в България е по-интензивен. Той продължава да нараства и през почивните дни е възможно в определени периоди на този пункт да се образуват и опашки от чакащи леки автомобили. Препоръчват се алтернативни маршрути през останалите пунктове на българо-сръбската граница, където преминаването се извършва без затруднения, съобщават от Гранична полиция.

На ГКПП Капитан Андреево най-натоварен е трафикът в събота и неделя. Препоръчва се излизащите от страната леки автомобили да използват и граничните пунктове Лесово и Малко Търново.

От началото на месеца се наблюдава увеличаване на пътуващите на всички пунктове на българо-гръцката граница. Най-интензивен е трафикът на ГКПП Кулата – Промахон. Преминаванията се увеличават от четвъртък и достигат своя пик в събота. При необходимост се включват допълнителни трасета и служители на гранична полиция, така че не се очаква образуване на опашки от чакащи автомобили. Тази година се забелязва тенденция на увеличаване на кратките пътувания – българските граждани пътуват за кратка почивка за два, дори за един ден.  Гръцките граждани пътуват, за да пазаруват у нас.

На граничните пунктове на туристическите летища Варна и Бургас най-натоварен е петъчният ден. Днес например през тези пунктове ще преминат пътниците от 326 полета. През останалите дни трафикът е обичаен за летния сезон, включително и през ГКПП – Аерогара София

На границата с Румъния в началото на уикенда са забелязва повишаване на пътуванията на румънски граждани към България. Трафикът е най-засилен на ГКПП – Дунав мост и ГКПП-Дуранкулак. В неделя и понеделник се наблюдава обратната тенденция при завръщането им в северната ни съседка.

На българо-македонската граница няма тенденция на увеличаване на трафика през почивните дни. Спокойно е и на граничните пунктове на черноморската граница.

За да се сведе до минимум времето за обслужване на пътниците, служителите от ГКПП напомнят, че непълнолетните български граждани, пътуващи без своите родители, трябва да носят нотариално заверена декларация от тях и копие от нея, което остава на пункта. Повече информация гражданите могат да получат на интернет адрес http://www.nsgp.mvr.bg