100 души протестират в подкрепа на Мирослава Тодорова

Новините

13-07-2012, 11:38

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова се провежда в София.

Вчера Тодорова беше уволнена от Висшия съдебен съвет заради неспазване на сроковете за написване на мотивите към дела, които тя води. Малко над 100 души се включиха в протеста, който протича мирно - без скандирания и изрази на неподчинение или обидни думи. Освен граждани и представители на различни организации, на протеста присъстват и много съдии. Още вчера стана ясно, че колеги на Мирослава Тодорова ще подкрепят проявата, която е в знак на несъгласие с нейното уволнение от ВСС. Забавяне на мотивите към делата се случва на много съдии, тъй като работата им е голяма като обем, смятат колегите й. В съдилищата в по-големите градове постоянно има оплаквания, че делата са много, поради което има и забавяне на мотивите, пише Дарик.

Съдиите на протеста твърдят, че са си взели специално отпуск, за да могат да присъстват. По думите им това няма да възпрепятства работата на съдилищата, особено в по-големите, тъй като съдиите заедно са взимали решението за участие и работата е разпределена така, че да няма пречки.

Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България представи декларация, подписана от 51 върховни съдии. Инициативата е на група съдии от софийски съдилища. Куцкова коментира, че е крайно време да спрат да се поставят под общ знаменател всички съдии. По думите й съдиите не искат повече да се срамуват заради единици от тях и искат ВСС да започне да работи принципно. Наказанието на Мирослава Тодорова Куцкова определи като саморазправа.

Все още продължават да се включват хора, което постепенно затруднява и движението в района, където минават трамваи.