Българската гвардия на 133 години

Архив София

12-07-2012, 09:43

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Националната гвардейска част отбелязва 133-та годишнина от създаването си

По повод 133-та годишнина от създаването на Националната гвардейска част днес от 12.00 часа ще се проведе тържествена смяна на караула пред сградата на администрацията на Президента на Република България, съобщава Агенция "Фокус".

От 17.00 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе концерт пред Народния театър „Иван Вазов“. В 17.30 часа жителите и гостите на София ще могат да се насладят и на концертната програма на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. В продължение на 130 години българската гвардия заема достойно място във военната история на България.

С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на отбраната. Мисията на Националната гвардейска част днес е да съхранява и представя най-добрите войнски традиции и ритуали.