Шофьорските книжки - с различна валидност

Архив София

10-07-2012, 20:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

За категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ важат 10 г., а за С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 г. 

Свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства ще бъдат с различни срокове на валидност.

Това реши парламентът, приемайки на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи с вносител Министерски съвет. „За” законопроекта гласуваха 89 народни представители, един „против”, а четирима се въздържаха.

С приетите промени срокът на валидност на свидетелството за управление за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 г., а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 г. Срокът на валидност на свидетелството на лица с трайни увреждания остава до 5 г. Сега срокът на валидност за всички категории е 10 г., а на лица с физически недостатъци - до 5 г. Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата се прилагат съществуващите правила.

Според приетия законопроект граждани на Европейския съюз със загубени или изтекли шофьорски книжки ще могат да ги подменят с български. Ако шофьорската книжка бъде открадната или изгубена, ще се иска доказателство, че е съществувала такава книжка. За подмяната на книжката ще бъде уведомена държавата, която я е издала.