Мощно слънчево изригване удря Земята

Архив Пловдив

10-07-2012, 05:45

Снимка:

atominfo.bg

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Днес и утре това може да доведе до срив в електричеството, интернет и мобилните връзки

Опасно слънчево изригване се очаква да удари Земята днес и утре, предупредиха учени от НАСА. Невижданият от години слънчев ураган може да ни спре нета. Става дума за милиарди тонове плазма, които от няколко дни вече прелитат покрай планетата ни, пише Стандарт.

Най-мощната вълна, която се очаква днес да достигне Земята, се е изстреляла от звездата два часа след полунощ българско време вчера. Силата й е клас X1.1, който е един от най-високите. Според учени подобен интензитет може да изпържи инфраструктурата на мобилни топератори и радиокомуникационни компании, а също и да срине електроуреди, да блокира трансформатори и да прекъсне интернет трафика. Учените от американския Център за прогноза на космическото време обясняват скорошните изригвания с 11-годишен пик в слънчевата активност, който се очаква да приключи догодина.

Смущения на радиовълните с висока и ниска честота, както и объркване на системи за навигация (GPS) се наблюдават от няколко дни в Европа, както и в други части на света. Петното се е активизирало още на 2 юли, но тогава огромното количество електромагнитни частици са се разминали със Земята. 

Предишната буря от клас X1 удари земята през март 1989 г. и остави милиони хора в канадската провинция Квебек без електричество за девет часа. Щетите бяха оценени на девет милиарда долара. Според учените настоящето слънчево изригване е с по-малка сила. Те смятат, че супер магнитната буря, разразила се преди години, е била причинена от мощно слънчево изригване, което е изпратило към земята радиация, равняваща се на избухването на един милиард водородни бомби. В резултат на това хората на Карибите са имали шанса да наблюдават северно сияние, причинено от неутроните, с които е бил бомбардиран горният слой на атмосферата, а телеграфните кабели в Северното полукълбо са били буквално изпепелени.