Габриел Гарсия Маркес победен от деменцията

Архив София

07-07-2012, 14:07

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Великият писател напълно е спрял да пише.

Световно известният колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес, който от години не се е появявал публично, страда от деменция и напълно е спрял да пише.

В лекция пред студенти в град Картахена Хайме Гарсия Маркес казва, че брат му се обажда често по телефона, за да го пита елементарни неща. "Той има проблеми с паметта. Понякога плача, защото усещам, че го губя", споделя братът на нобелиста за литература от 1982г., цитиран от Би Би Си.

Хайме е първият член на семейството, който публично говори за проблема на 85-годишния писател. Слухове за това, че Маркес, наричан в страната си Габо, страда от загуба на паметта, се носят в Колумбия от известно време. Маркес живее от известно време в Мексико и от години не се е появявал публично.

"Физически той е добре, но от доста време страда от деменция. Все още проявява чувството за хумор, ентусиазъм и забавление, което винаги е притежавал.", признава още брат му.

Би Би Си припомня, че в "Сто години самота" - книгата от 1967г., с която Маркес става прочут, започва с разказ за едно семейство, което не може да се грижи за сенилния си дядо.