Петима ранени в Памплона (СНИМКИ)

Архив Пловдив

07-07-2012, 13:26

Снимка:

Reuters

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Започнаха надбягванията с бикове за фестивала "Сан Фермин"

Бик влачи млад мъж няколко метра по време по време на първото бягане пред биковете в град Памплона, Северна Испания. Петима са ранените.

Хиляди търсачи на силни усещания се втурнаха пред шестте бика в препускането по улиците на града, след като вчера бе дадено началото на традиционния 9-дневен празник "Сан Фермин".

До края на празника всяка сутрин стотици смелчаци ще тичат пред животните, всяко едно от които тежи половин тон. Маршрутът е 850 метра. Всяка година ранените са десетки, много от които вследствие на падания.

Кметството на Памплона очаква около половин милион туристи. Властите се надяват да съберат приходи от близо 70 милиона евро.

През 2011 г. в 8-те бягания пред бикове участваха 20 500 души, предимно мъже на възраст между 18 и 35 години, близо половината от тях бяха от чужбина.

Облечени в бяло, с червен шал около врата и чаша бира или сангрия в ръка, хиляди ентусиасти се търпят в Памплона за началото на празника Сан Фермин, най-известния с надбягване с бикове в Испания.

От сутринта те чакат на централния площад началото на деветте дни, които ще преминат под ритъма на пусканите из тесните улици на града бикове – средновековна традиция, обезсмъртена от Хемингуей в новелата "Фиеста".

Във всеки един от дните стотици смели почитатели на Сан Фермин ще се хвърлят да бягат – възможно най-близо до рогата на тичащите бикове, усещайки как адреналинът им се покачва неимоверно - с надеждата да не бъдат прободени или стъпкани през четирите минути, които трае надбягването в историческия център на града.

Предполага се, че традицията на бягането с бикове е свързана с работата на касапите, тичали пред биковете, доведени в града от селата за празника Сан Фермин.