Издават роман на Хемингуей с 47 различни финала

Архив Пловдив

06-07-2012, 13:35

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

В 330-те страници на изданието влизат черновите на романа и списъкът с вариантите на заглавието

 Знаменитият роман на Хемингуей “Сбогом на оръжията” ще бъде издаден с 47-те си различни края. В интервю, дадено през 1958 г. на ню-йоркското литературно списание The Paris Review, американският писател Ърнест Хемингуей /1899-1961/ признава, че краят на знаменития му роман “Сбогом на оръжията” той пренаписвал 39 пъти.

Както изясни внукът на писателя Шон Хемнгуей, внимателно изучавайки ръкописите в Президентската библиотека Кенеди в Бостън, всъщност алтернативните финали са били дори 47.

Някои от тях се състоят само от една-две кратки поправки, други – от няколко абзаца. Всички те ще бъдат събрани в новото издание на романа, което ще бъде публикувано следващата седмица от американското издателство Scribner. Както съобщи “Ню Йорк таймс”, в 330-те страници на изданието влизат черновите на романа и съставеният от Хемингуей списък с вариантите на заглавието. Писателят размишлявал над такива заглавия, като “Любов по време на война”, “За раните и други неща”, “Очарование”.

Последното било собственоръчно зачертано от него от списъка. “Мисля, че на хората, които се занимават с литература, ще им бъде интересно да проследят процеса на създаване на подобно велико произведение”, - отбеляза Шон Хемингуей, който днес е куратор по гръцко и римско изкуство в Музей Метрополитен в Ню Йорк.

“Тези различни финали илюстрират хода на мисълта на писателя”, - казва, на свой ред, синът на Хемнгуей Патрик. Ако авторът бе избрал друг вариант за край на романа, той би се получил тъжен или, обратно, по-оптимистичен. Между другото, Хемнингуей решил да завърши епическата история за войната и любовта хладно и безпристрастно – главните герои излизат от болницата под дъжда.

“Сбогом на оръжията” за първи път е публикуван през 1929 г. и разказва за любовта на фона на Първата световна война. Романът в голяма степен е автобиографичен – Хемингуей служел на италианския фронт, бил ранен и попаднал в болница в Милано, където завъртял роман с медицинска сестра.