Ясер Арафат отровен?

Архив София

04-07-2012, 14:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Разследвания около смъртта на палестинския лидер

Палестинският лидер Ясер Арафат, който почина през 2004 г., може да е бил отровен с радиоактивен полоний. Това твърди катарската телевизия „Ал Джазира" в свое разследване, цитирано от АФП.

Здравето на Арафат започна да се влошава рязко, докато се намираше в главния си щаб в Рамала на Западния бряг, под израелска обсада. Ръководителят на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) почина през ноември 2004 г. във военна болница в Париж.

Смъртта му остана мистерия, тъй като конкретна причина за влошаването на здравето му не бе открита. Още тогава бяха разпространени слухове, че Арафат е бил отровен от Израел.

„Ал Джазира" възложила изследването на швейцарския институт по радиофизика в Лозана. Учените доказват това чрез анализ на проби, взети от дрехите му, четката му за зъби и гребена. От пробите личи, че бившият палестински лидер е бил изложен на въздействието на отровния химически елемент, при това в големи дози.

За ексхумацията настоя и вдовицата на Арафат - Суха. Тя вече е подала молба за ексхумация до палестинската администрация.

„За да бъде потвърдено, че смъртта на Арафат се дължи на отравяне с полоний, ще трябва да бъде ексхумиран трупът му и да бъдат направени щателни изследвания", заяви Франсоа Бошю от Института по радиофизика в Лозана.

Ако изследванията на останките потвърдят наличието на полоний-210, то тогава със сигурност ще е ясно, че 75-годишният Ясер Арафат е бил отровен.