Гласуваш за БСП, подписваш за АЕЦ Белене

Архив София

04-07-2012, 08:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Във всеки район народните представители трябва да имат парафите на толкова граждани, колкото са гласували за левицата на парламентарните избори през 2009 г. 

Задължителна норма за събрани подписи за референдума за АЕЦ "Белене" е поставил лидерът на БСП Сергей Станишев на депутатите си, научи "Труд".

Във всеки район народните представители трябва да имат парафите на толкова граждани, колкото са гласували за левицата на парламентарните избори през 2009 г. От БСП-София се искат 100 000 подписа, но в момента са налични 24 000.

Депутатите се жалват, че изпълнението на нормата ще е трудно. В същото време лидерът на червените Сергей Станишев обяви, че социалистите тръгват от врата на врата, за да съберат необходимите подписи. По закон са нужни 500 000 валидни парафа, за да бъде разгледано искането за референдум в парламента.

Червените обаче са си поставили за цел да имат двойно повече. Срокът за събирането им е 28 юли.

Най-добре се справят във Видин, Плевен и Смолян, а най-лошо - в София, обяви Станишев. "Труд" научи, че до момента са събрани едва 256 000 подписа общо.

В парламента депутатите от БСП и "Атака" поискаха обяснение от премиера Бойко Борисов за шоковото поскъпване на цената на тока с 13% от 1 юли. Те поканиха министър-председателя на заседанието на депутатите днес. Вместо това обаче веднага се отзова шефът на ДЕКВР Ангел Семерджиев, който заяви, че цената се формира прозрачно и публично. Той обяви, че си носи оставката в джоба, но "сам няма да напусне поста".
От БСП поискаха публично да бъдат публикувани имената на фирмите, които имат разрешение за възобновяеми енергийни източници, тъй като заради тях скачала цената на тока, а Семерджиев обеща, че това ще се случи.