Говорим на тънки тарифи по мобилния от 1 юли, роумингът се топи

Архив Бургас

28-06-2012, 14:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Програма в областта на цифровите технологии: край на надутите цени за мобилен достъп до интернет, цените за телефонни разговори и SMS също спадат.

От 1 юли мобилният достъп до интернет, необходим за ползването на онлайн карти, видеоклипове, снимки, социални мрежи и електронна поща, ще бъде много по-евтин за пътуващите в други държави — членки на ЕС, съобщават от пресцентъра на институцията. 

Влизането в сила на нов регламент на ЕС означава, че за пръв път ще се въведе таван за максималната такса за „роуминг на данни“, т.е. за изтеглянето на данни от интернет чрез мобилна връзка.

Правилата за роуминг на данни ще доведат до спестяването на повече от 1000 евро годишно от типичен бизнесмен, пътуващ в ЕС. Семейство на годишна почивка в друга държава от ЕС може да спести поне 200 евро.

Новите правила също така ще намалят максималните цени за гласови повиквания и предаване на текстови съобщения - SMS.

Като цяло в резултат от промените в законодателството на ЕС, за телефонни обаждания, текстови съобщения и данни, потребителите ще спестят 75 % от разходите за гама от услуги за роуминг в сравнение с цените от 2007 г.

Тази година европейците ще похарчат около 5 милиарда евро за услуги за роуминг, което означава икономия от около 15 милиарда евро в сравнение с цените преди първият регламент на ЕС относно роуминга да влезе в сила през 2007 г. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви,че чрез въвеждането на пределни цени за данните сега разполагаме с роуминг, който отговаря на нуждите на поколението на притежателите на смартфони. "С това за всички в ЕС завинаги се слага край на надутите сметки за роуминг. Радвам се, че със своите действия Европейският съюз всяка година успява да спести пари на гражданите", каза Крус.