Лаборатория за розово масло в Поморие

Архив Бургас

28-06-2012, 09:36

Снимка:

bgits.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Тя ше бъде в местния музей, който оствен това ще покаже и нови експонати по случай 100-годишнината от Балканската война.

Част от първата българска лаборатория за розово масло ще бъде показана в историческия музей в Поморие утре.

През 1912 година учителят по химия Христо Яръмов създава първата родна лаборатория за анализ на ценния екстракт и започва да издава сертификат за чистотата на световноизвестното масло, което се изнася в чужбина.

Автентични съдове, документи и шаблони за добивката на маслото ще наредят още в музея. Изложбата “С ухание на казанлъшка роза" ще гостува на морския град до 10 септември. Дотогава посетителите ще се запознаят с тайните на българско розово масло. Ще видят снимки гюлапски и  маслени шишета, търговски тефтери. Официалното откриване на експозицията е от 18 часа утре.

Освен това музеят ще покаже и нови експонати. Оръжия, дарени от Министерство на отбраната са част от обновената експозиция по случай 100-годишнината от Балканската война. Едни от най-интересните придобивки на музея са картечница „Шварц лозе", револвер „Сент етиен", ракетен немски пистолет, картечница „ДШК", пушки и карабини „Манлихер" и „Маузер”.

Също така ще бъдат изложени картини на  различни художници, част от фонда на музея и последните находки от проучванията на археолозите от историческата местност  Палиокастро.