Експерти: По-високата скорост не е за всеки

Архив Бургас

27-06-2012, 08:26

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, въвеждането на по-високата скорост е прибързан ход.

Увеличението на максималната скорост по магистралите от 130 на 140 км в час не е за всеки, а и тя ще "освободи духа от бутилката", заради което ще се увеличат и жертвите на пътя.

Такова категорично мнение изказаха експерти в студиото на бТВ. С въвеждането на новите ограничения за скоростта на новите участъци от магистралите трябва да има обозначения къде е разрешена скорост от 140 км/ч.", заяви председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, въвеждането на по-високата скорост е прибързан ход. По думите му, това е трябвало да бъде направено, когато по-пътищата има достатъчно камери. Тодоров напомни и че в България автопаркът е доста остарял. "Такава скорост е разрешена в две държави - в Германия и от скоро в Полша. В Германия има участъци, където дори няма таван на скоростта, но да си припомним, че това е държава със сериозно автомобилопроизводството, посочи той.

Владимир Тодоров заяви, че пряката връзка между увеличаването на скоростта и увеличаване на броя на загиналите и пострадалите при катастрофи е доказана. "С този ход пукаме духа от бутилката", каза още той.

Георги Янакиев не се съгласи, че автопаркът в България е остарял. Има много автомобили, за които 140 км/ч не е толкова голяма скорост, а освен това те са снабдени с модерни системи за управление и спирачни системи.