Арестуваха български хакер при международна акция

Новините

27-06-2012, 09:22

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Българин бе арестуван по време на историческа, както я определят световните агенции,

международна операция на ФБР срещу финансовите измами в интернет чрез кражба на информация от кредитни карти. Разследването, продължило две години, през които агенти на ФБР се представяли за хакери в интернет форуми, предотвратило загуби в размер на 205 милиона долара по над 411 000 компрометирани кредитни и дебитни карти, пише Btv.

Общо задържани са 24 души, заподозрени като хакери - 11 в САЩ и още 13 във Великобритания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Япония и Норвегия. Всички арестувани са мъже на възраст между 18 и 25 години. Ако вината им бъде доказана, някои от тях могат да бъдат осъдени на до 40 години затвор.
Един от арестуваните в САЩ - Мир Ислам с онлайн прозвище "JoshTheGod", е обвинен в трафик на 50 000 откраднати номера на кредитни карти. Според властите той е признал, че помагал на нововъзникналата хакерска група UgNazi, която се похвали, че е извършила кибератака срещу микроблоговата платформа Twitter миналата седмица.

"Картодържателите", както бяха наречени престъпниците, извличали данни не само с помощта на шпионски компютърни програми от персонални устройства, но и разбивали бази данни на банки, хотели, търговски фирми и ги препродавали с помощта на световната компютърна мрежа.
От ФБР обобщиха, че операцията е предизвикала сериозни сътресения в подземния свят.