Половината аптеки не работят с Касата

Архив Бургас

26-06-2012, 11:04

Снимка:

zdravnitza.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В 39 общини няма нито една аптека, която да е сключила договор с НЗОК. В около 105 общини няма аптеки с лекарства за редки и ракови заболявания.

Само 52 процента от аптеките в страната имат договори с Националната здравно-осигурителна каса, а едва 25 на сто предлагат напълно реимбурсирани лекарства.

Това е констатирала Комисията за защита на конкуренцията, която установи липсата на условия за стимулиране на дребните търговци, предаде Стандарт.

Председателят на Фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев съобщи пред БНР, че в 39 общини няма нито една аптека, която да е сключила договор с НЗОК. В около 105 общини няма аптеки с лекарства за редки и ракови заболявания. В 60-70 общини няма инсулин.

Нещата се задълбочават именно поради тази причина, че не могат да се плащат заплати и аптеките работят без никакви надценки, коментира експертът. По думите му фармацевтите от години извършват социалната функция на държавата.

Здравното министерство трябва да пренасочи част от отстъпките, договорени с производителите, за компенсиране на фармацевтите, смята Ненчев. Според него това може да стане без потребителите да бъдат ощетени с по-високи цени.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация потвърди, че този проблем доведе до оголването на някои райони на страната. Въпрос на държавна политика е дали ще се намери баланс, поясни той.