Мариана Тодорова - директор на "най-отличната" СМГ: Трябва да се стимулират младите учители!

Архив София

26-06-2012, 13:30

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

СМГ е гимназията с най-висок успех на националното външно оценяване след VII клас. Според директора това се дължи на доброто взаимодействие между учители и ученици.

Мариана Тодорова, директор на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (СМГ), говори пред в."Монитор" за реформите в образованието, високия успех на учениците и нуждата от млади преподаватели.

СМГ е гимназията с най-висок успех на националното външно оценяване след VII клас. Според директора това се дължи на доброто взаимодействие между учители и ученици. Преподавателският екип не залага на интерактивните методи, а на творческия подход и съобразяването с особеностите на всеки клас.

Необходими са повече млади преподаватели, смята Мариана Тодорова. Поради ниското заплащане те не са амбицирани да останат в системата на образованието. СМГ има политика да назначава студент от Софийски университет, когато се отвори работно място и досега в гимназията има 7-8 учители под 30 години. Тази година Тодорова се пенсионира и пожеланието към следващия директор е да си взаимодейства с учителския състав и да бъде свидетел на реформирането на образователната система.

"Сложно е да има рейтингова система при училищата", коментира още директорката. Според нея положителното е, че новия закон предвижда допълнително финансиране.

Друга новина е, че математическите гимназии ще променят статута си и вече ще се наричат "средни математически училища" и ще запазят приема си след V клас. СМГ отказва да приема първокласници с обяснението, че иска по-прецизен подбор на ученици. "Ние търсим математическия талант в децата - а той се открива и развива на 10-12-годишна възраст", казва Мариана Тодорова.