Какво прави българите щастливи? Отговорът даде социологът Мира Радева

Архив София

26-06-2012, 12:33

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Изследванията на Мира и екипът й показват, че като цяло българите са щастливи. Те имат нужда най-вече от  спокойствие, сигурност и пари.

В социологическото си проучване Мира Радева и екипът й не се ограничават с въпроса "Щастливи ли сте?".

Подхождайки психологически и изследователски, те използват над 40 индикации и питат хората какво ги прави радостни, в какви ситуации се чувстват комфортно и т.н, разказва социологът пред в. "Всеки ден". 

Изследванията на Мира и екипът й показват, че като цяло българите са щастливи. Те имат нужда най-вече от  спокойствие, сигурност и пари. Сред индикаторите, важни за удовлетворението от живота, са децата, любовта и финансовите постижения. Най-силният фактор, който ни прави щастливи, е любовта.

"В българската народопсихология се приема, че е социално неприемливо да покажеш щастие", смята Мира Радева. Българите се страхуват, че то няма да продължи или че някой ще завиди. Докато при западните народи възрастните хора търсят своето хоби и развлечение, тук пенсионерите мислят само за децата си и се гледа подозрително на онези, които търсят лично щастие дори след като навършат 60 години.

"Парите са основание за спокойствие и удовлетвореност, но не ни правят щастливи", казва социологът. В изследването си тя коментира също, че най-нещастните хора са най-пасивни. А всъщност точно те декларират, че не правят нищо, което да ги зарадва.

По отношение на личния си живот Мира казва, че има хармонична връзка с 14 години по-младия от нея Иво и не се притеснява от предразсъдъците на другите. Винаги открит човек, тя не се страхува да говори за проблемите си. Прави категорична разлика между споделяне и вайкане и търси терапевтичния ефект чрез общуване да намери решение. Въпреки преживения като малка сексуален тормоз, днес Мира Радева е преживяла травмата и продължава напред с малките неща, които я правят щастлива - разходките по плажа, пътуванията,карането на колело и любимия човек.