Кон спрял тока в Люлин, катерица - в Симеоново

Архив София

25-06-2012, 08:44

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Животното било вързано от собственика си на разединител, от който аварийно се изключва електричеството.

Кон остави без ток за час и половина Люлин 1 и част от Люлин 2 в четвъртък, пише в. "24 часа".

Това разказа Божидар Гатев, шеф на експлоатацията в "ЧЕЗ разпределение". Животното било вързано от собственика си на разединител, от който аварийно се изключва електричеството. Това става със специално устройство, но в случая е била достатъчна една конска сила. Вързаното животно се устремило към пашата, дръпнало повода, с който е било завързано към прекъсвача, и автоматично хората от двете части на Люлин остават без еленергия.

Час и половина са били нужни на техниците, за да разберат, че причината за изключването е конят.

Заселници в промишлената част на Люлин обаче, ядосани, че са без ток, на ЧЕЗ, а не на коня, разбили с камъни касетата, от която се захранват. Още два часа трябвали на екипите на ЧЕЗ да я възстановят и да захранят тази част на големия квартал.

Преди седмица пък жителите на Симеоново за три дни са преживели 15 пъти спиране на тока. Дълго аварийните екипи не могли да открият причината. Тя се оказала катерица, която намерила смъртта си върху изолатор на един стълб. При честите дъждове козината й се мокрела, тя натежавала и правела контакт, който автоматично спирал тока. Като изсъхнела, олеквала и захранването се възстановявало. Тъй като цветът на катерицата бил като този на изолатора, трудно открили какво спира тока.