Експерт: Тигрови комари ловени и у нас

Архив Пловдив

25-06-2012, 10:59

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече досадни кръвопийци

Сезонът на комарите е. Досадните насекоми започнаха да нападат. Кои са най-опасните разяснява националният епидемолог д-р Ангел Кунчев.

Тигрови комари са улавяни и в България, но не става дума за масово разпространение, успокоява той, пише БоленЗдрав.

Преди години Министерството на здравеопазването отрече у нас да има тигрови комари. Проблемът е, че този вид се свързва с разпространението на опасния западнонилски енцефалит, от който в Гърция починаха няколко души.

Болестта невинаги завършва фатално, успокои д-р Кунчев. В много случаи тя протичала като летен грип с висока температура и неразположение. По-опасното е, ако се стигне до усложнения и неврологични усложнения - прояви на менингит.

Затова експертът съветва вдигнем ли висока температура, бързо да потърсим лекарска помощ, най-добре специалист по инфекциозни болести.

Има косвени доказателства, че и у нас се среща вирусът на западнонилската треска, казва д-р Кунчев. По думите му антитела са засечени в кръвни проби от магарета и коне на различни места в страната. По принцип заразата се пренася от животните към хората чрез комарите.

Не само тигрови, обаче, но и обикновени комари могат да разнасят опасни инфекции като западнонилския енцефалит. Тигровите се свързват по-скоро с вируса на чикунгуня - опасна треска в някои африкански и азиатски страни.

Здравното министерство е дало инструкции към регионалните здравни инспекции в страната да бъдат бдителни за появата на тигрови комари.

Притеснението е заради възникнали локални епидемии на чикунгуня в Италия и на западнонилски енцефалит в балканските страни и по Средиземноморието.

Проблемът става по-остър с промяната на климата и затоплянето. В момента се правят проучвания съвместно с Центъра по заразни и паразитни болести и Световната здравна организация за някои редки вируси, каза още главният здравен инспектор.

Сред тях е и този на западнонилския енцефалит. Събират се проби и се изследват, но засега няма сериозни признаци за разпространение на заразите.

Показателни са резултатите при животни. Намерените при тях антитела означават, че те са се срещали с вируса. Най-много усилия в търсенето на редките вируси се хвърлят по поречието на Дунав, тъй като в Румъния и миналата година е регистриран случай на болен от западнонилски енцефалит.

Комарите летят бързо и надалече, затова не бива да смятаме, че те няма да отидат и в други области, допълни д-р Кунчев.

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече комари.

С писмо до сдружението на общините МЗ предупреждава, че трябва да се направи пръскане по няколко пъти, за да има ефект.