Ивайло Зартов зад обвиненията срещу руски депутат в пране на пари

Архив Бургас

24-06-2012, 16:52

Снимка:

facebook.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В заявлението си ексбизнесменът и политик говорел за инвестиции в чужди фирми, постъпващи чрез кипърска банка от офшорна компания

Ексбизнесменът и политик Ивайло Зартов стои зад обвиненията срещу депутата в руската Държавна дума Генадий Гудков за пране на пари в България,

предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщил самият Гудков пред агенцията. По негови данни Следственият комитет на Русия образувал разследване срещу него след като получил молба от гражданин на България да бъдат проверени известни му факти за пране на пари в чужбина.

В заявлението се говорело за инвестиции в чужди фирми, постъпващи чрез кипърска банка от офшорна компания, уточни говорителят на следствието Владимир Маркин, съобщава "24 часа", цитирайки ИТАР-ТАСС.

Руският депутат категорично опроверга информацията, че се е занимавал с каквато и да било търговска дейност в България.

Следственият комитет ще разгледа молбата съгласно установения ред и ще предприеме съответните процесуални действия, добави Маркин.

Генадий Гудков е депутат от партията "Справедлива Русия". Семейството му има охранителен бизнес. Вчера Гудков заяви, че върви "трета вълна за унищожаване на бизнеса" на семейството му.

Според него това е заради негова опозиционна дейност, съобщава информационният портал Лента.ру. Изявлението бе направено по повод извънредна проверка на едно от предприятията на Гудков - "Оскорд", и отнемането на лиценза, което е имала компанията за съхранение и използване на оръжие.

"Аз лично не се занимавам с никаква търговска дейност, още по-малко пък в България", заявил Гудков пред ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. "Вярно, купувал съм бира на плажа, возил съм се на "банан", това наистина може да се нарече инвестиция в българската икономика. Децата ми имат малки апартаменти в България - но сега мнозина руснаци могат да си позволят това", подчертал депутатът.

Гудков допълни, че досега никой от Следствения комитет не се е обръщал към него във връзка с обвинения в пране на пари. Той свързва слуховете, че пере пари в България, "със скандалите около моята персона".

"Следственият комитет май трябва да създаде специално управление за разследване на дейността на Генадий Гудков в чужбина", подчертал той язвително. "Нямам време да се занимавам с търговия, защото се занимавам активно със законотворчество в Думата", заявил Гудков.