Йорданка Христова яде лимон на закуска, Мариана Попова - грейпфрут

Архив Бургас

24-06-2012, 09:31

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Латинка Петрова се вае с плуване, а Нели Рангелова ходи на фитнес три пъти седмично.

Живакът на термометъра се покачва, а дрехите стават все по-малко. В началото на лятото всеки се заглежда за по-дълго в огледалото и невинаги се усмихва доволно.

Не е казано, че за тънка талия непрекъснато трябва да сте на протеинови коктейли като Адриана Лима или да гладувате със седмици като Джеки Стоев, но е добре да мислите какво ядете.

Ако диетите не ви се нравят, спокойно можете да спазвате няколко прости правила - много вода, по-малко газирани напитки със захар и движение.

Изследвания сочат, че хората, които спортуват, се чувстват по-щастливи и доволни от живота. Оказва се обаче, че около 55% от българите в трудоспособна възраст изобщо не спортуват и не спазват хранителни режими.

Изглежда, българските звезди не са сред тях. Силвия Кацарова пази фигура с разделно хранене, Латинка Петрова се вае с плуване, а Нели Рангелова ходи на фитнес три пъти седмично.

Вярно, кардиоспортовете не са за всеки. Но източните култури предлагат лесни и ефикасни упражнения, които се правят в домашни условия и не натоварват сърцето.  На тях залага например певицата Камелия Тодорова. “От повече от 10 години правя така наречените пет тибетски упражнения, които съчетавам с гимнастиката на Вили Кожухарова”, обяснява певицата. Освен всекидневните упражнения 
Камелия посещава и фитнес салона два пъти седмично, яде черен хляб, пие билкови чайове и витамини.

За закуска предпочита овесени ядки, които комбинира с орехи, лешници, бадеми. Тайното  оръжие е лененото семе.

Важно е да знаете, че за да усвои организмът полезните вещества, семето не бива да е цяло - трябва да е или счукано, или трици, които да кипнете във вода, както прави Камелия. “Слагам 1 с.л. ленени трици в 1 ч.ч. вода, докато заврат, после отцеждам и я пия”, обяснява Тодорова.

Освен че забавят проникването на захарта в организма, триците намаляват калорийното съдържание на храната, с която се консумират. Така че, ако сте решили да се вталявате, заложете на “чудото на овесените трици”, както ги нарича прочутият Пиер Дюкан.

По източната култура се увлича и Йорданка Христова, която практикува йога от 9 години. Освен че всеки ден си казва мантрите и прави поне част от упражненията, певицата поддържа добра форма и с прясно изцеден лимонов сок.

“Вместо захар се слага лъжичка сода бикарбонат и се пие всеки ден. Убива всички лоши клетки в организма. Десет хиляди пъти по-силен е от химиотерапията”, обяснява Христова. “А най-важното за добрата форма е сутрин, като се събудиш, да се усмихнеш и да се протегнеш на всички страни, за да се изпъне гръбнакът. Така ще се усмихне и душата ти”, продължава певицата.

Сутрешният лимонов еликсир на гладно действа пречистващо - помага за отстраняването на вредните вещества, предпазва от болести и засилва имунитета. Лимонът е старо и изпитано средство, което диетолозите препоръчват, но не и на хора със слаб стомах, които страдат от язви или гастрит.

Освен лимоновия коктейл тя спазва и някои важни правила - не яде вечер, пие по много вода, не преяжда и се храни начесто по малко.

На Мира Добрева не  се налага да цеди лимони всяка сутрин, защото отскоро разчита на плодовете на екзотично растение, което вирее в Югоизточна Европа и Азия.

20-30 грама годжи бери (вълче грозде) се равняват на 1 кг портокали или лимони и са ефикасно средство за намаляване на теглото. То влияе добре на сърдечносъдовата и нервната система. Килото струва 40 лева.

Добрева може и да няма време за активен спорт, но за сметка на това по цял ден е в движение и да иска, не може да качи килограми. “Ставам рано, до обяд съм в ефир, а после подготвяме предаването за другия ден. Това си е чиста тренировка”, казва водещата.

Мариана Попова не спазва нито диети, нито посещава фитнеса, а поддържа добра форма с танци. Според учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, танците са един от най-полезните и повдигащи настроението спортове.

Попова ходи на салса. Също като колежката си Йорданка Христова тя пие прясно изцеден плодов сок на гладно, само че залага не на лимона, а на грейпфрута.

Той е богат на витамини и беден на калории, затова има доказани диетични свойства. Препоръчва се от специалистите за отслабване, защото ускорява топенето на мазнините и храносмилането. А високото съдържание на пектин в грейпфрута понижава нивото на “лошия” холестерол в кръвта.