Една кифла на плажа: От "Рапонги" до Паша дере

Туризъм

24-06-2012, 14:39

Снимка:

Елза Парини

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Познаваме ли райските кътчета около Варна, прекрасните и чисти плажове, с кристална вода? Е, това лято съм решила да обиколя всички диви плажове наоколо.

Вчера реших: ще ходя на плаж на „Паша дере”,

срамота, 28 години живея във Варна, а не съм се пекла по на юг от нос Галата, ако не броим един фирмен тим билдинг на „Романтика”, но тогава не ставаше за слънчеви бани.

Пътуваме вече 15 минути. Мисля си: „Боже, къде съм тръгнала. Аз, която съм свикнала с големите легла на „Ла Плая” и изкуствените палми на „Рапонги”, със всичките им дежурни и трудолюбиви бармани и сервитьорки ... и грижовни спасители.

Чантата ми е пълна с куп екстри, подсигуряващи „спокойния” ми начин на живот. МР3 плейър, ветрило, шапка, термос с кафе, комплект слънцепредпазни мазила, за които да ми завиди всяка продавачка в дрогерия. Хавлия, два броя плажни чаршафи индийско производство, няколко чифта бански и... бинокъл. Чудите се къде съм събрала всичко това? И аз не знам.

Като казах слънцезащитни кремове - намерих много хубав на „Гарние” с бляскави частици.

А, нося си и някакво лайфстайл списание. Точно до статията „Елза Парини преспала с футболист от ЦСКА” имаше дописка, че видиш ли продуцентите на американския Х-Фактор не смятали да хипнотизират Бритни, за да може да си свърши работата, ха ха.

Навлизаме дълбоко в гориста местност. Плаша се. Всъщност дали познавам добре хората, с които съм тръгнала?! Пътят става стръмен и доста изоран от дъждовната вода, сигурно затова му викат „Паша дере”.

Някой в колата коментира, че имало идея да се премахнат имената с турски думи, та този плаж по план тогава щял да се казва нещо като „Дългия и широк плаж”, голяма глупост, добре, че не се е случило. С такова име му се губи чарът на цялото място, друго си е да кажеш, отивам на „Паша дере”, вместо, отивам на дългия, широк, плаж. Това е като „отивам на майка ти в нощното шкафче”...

Вече минаваме покрай паркирани по края на черния път коли. Става много стръмно и изглежда опасно, спокойно ние сме с джип, и то какъв. Хората вървят пеша, жалят си колите, а ние се друсаме във всъдехода.

„Спокойно, няма страшно още малко и сме там.” Успокоява ме някой от компанията, от него научавам, че имало книга „100-те плажа на България от Дуранкулак до Резово (Пътеводител за Черноморието)”. Представяте ли си - книга?... Не помня откога не съм отваряла такова пособие...

Пристигнахме, очаква ме само последното изпитание 15–20 метра стръмен път, изграден от железобетонни траверси, хм траверси... и те като мен.

Вече сме на плажа, той е дълъг, широк и чист. Красота. Осеян с десетки компании с чадърчета, палатки, шезлонги и т.н. Някой е запалил огън и вече си приготвя обяда... ох, дано не ме карат да ловя риба или пък да сбирам съчки. Все пак съм дошла да се пека, не да слугувам...

Веднага си намерихме местенце, до нас обаче имаше компанийка, бързо ме разпознаха и почнаха да си шушукат, ех слава, слава, това е то да си известен - и на „Паша дере” ме познаха. И то как да не ме познават - цялото крайбрежие чете ВарнаУтре.бг.

Мадона си показала зърното на гърдата по време на концерта в Истанбул - е, голяма работа и аз си показах не едното, ами и двете зърна на плажа...

Направихме си няколко снимки, вдъхновени от новата фото сесия на Селена Гомез за корицата на ELLE. Не й е лесно и на нея. Поплувахме малко, снимах се с почитателки от кв. Галата, раздадох автографи, размених си Фейсбука с двама симпатяги и така денят ми мина.

Чувствах се като семейство Бекъм в Дисниленд: заедно с цялото домочадие посетили увеселителния парк наскоро. Прекарали са си много весело, и те като нас.

Абе, хубаво е, много е хубаво на „Паша дере”, доволна съм, някой ден (ако ми стане скучно) може пак да отида.