Топ 10 на най-известните пирати в света

Животът

22-06-2012, 11:16

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Джони Деп не е единственият господар на океана

Донякъде днешната представа за пират е объркана и дори забулена в романтизъм, най-вече заради чаровника Джони Деп. 

Едва ли първото нещо, за което се сещаме, когато чуем думата пират, е някоя свирепа история от преди векове. Най-често в съзнанието ни изниква симпатичният и леко налудничав образ на Джак Спароу от "Карибски пирати", пише tialoto.bg.
Все пак лошите мъже на океана не са само плод на холивудски сценарии, а са били и реални хора. Ето кои са и най-известните пирати в света:

Бартоломей Робъртс

Истинското му име е Джон Робърс и е най-успешният пират по времето, когато пиратството е изживявало своите най-добри времена. Робъртс е заловил над 470 плавателни съда и е владеел водите между Америка и Западна Африка в периода 1719 – 1722 година. Може би силата му идва от факта, че Джон плава от 13-годишен. Той се превръща в пират през 1719 година и умира три години по-късно.

Черната брада

Истинското име на английския пират, тероризирал водите от Индия до източното крайбрежие на американските колонии, е Едуард Тийч. Първоначално Черната брада работи за друг пират – Бенджамин Хомголд, но малко по-късно вече има свой кораб - "Отмъщението на Кралица Ана". Прякора си получава заради гъстата си брада и страшния си външен вид. Умира на 22 ноември 1718 година.

Чарлз Вен

Английският пират е известен с това, че пленявал само английски и френски кораби. Чарлз се подвизавал на Бахамите и бил известен с жестокостта си дори към подчинените си. През 1817 година той е помилван от Краля, но веднага след като е освободен, Вен се завръща към пиратството. Едва четири години по-късно той е заловен и екзекутиран.

Хауел Дейвис

Дейвис е един от най-известните пирати, независимо, че той е такъв едва 11 месеца. Хауел има общо четири кораба. Характерното при него е, че завладявал плавателните съдево не със сила, а с трикове и хитрост. Дейвис умира през 1719 година, когато е прострелян, докато се опитва да отвлече високопоставено лице от португалски остров.

Томас Тю

Известен е още като Пиратът на Роунд айлънд. Той е командир на кораба Амити. Томас прави първия си голям удар, когато залавя голям кораб в Червено море, който пътува от Индия до Османската империя. Коръбът е превозвал злато и сребро на стойност 100 000 паунда. През 1695 година е и неговото последно злополучно пътуване, когато се опитва да изпревари кораба на Фатех Мохамед и бива убит.

Уилям Кид

Шотландският моряк започва „кариерата си“ с кораба „Приключението“, даден му от губернатора на Ню Йорк и Масачузетс - Джордж Белмонт. Той му дава задача да преследва пиратите в Червено море. Бедата идва, когато Кид трябва да смени екипажа си и новият се оказва пълен със стари пирати и контрабандисти. Под тяхно влияние той се превръща в пират, но прави само един удар. През 1701 година Уилям е заловен и осъден на смърт.

Едуард от Англия

Истинското му име е Едуард Сийгър. Той е пират в периода 1717 – 1720 година, когато ограбва кораби в Индийския океан до бреговете на Африка. Едуард се превръща в пират, когато бива отвлечен от друг пират – Кристофър Уинтър и принуден от него да стане част от екипажа му. Смъртта си намира на остров Мавриций, където бива захвърлен от господаря си заедно с други двама членове на екипажа.

Ченг По Сай

Ченг бил обикновено момче, син на рибар. Още докато бил на 15 години обаче, е отвлечен от пирати и остава в техен плен. Така Сай става пират и се сдобива с повече от 50 000 последователи и 600 кораба флотилия. През 1810 година Ченг се оттегля от пиратството, за да заеме много удобна позиция – в императорския флот. Сай е известен не толкова с пиратските си завоевания, а с легендата за скрито съкровище. Въпреки че все още не е намерено, се говори, че то е скрито в пещера на остров Ченг Сай.

Стей Боне

Боне често е наричан „пиратът джентълмен“. Той е част от заможно английско семейство в Барбадос. Боне решава да стане пират през 1717 година, защото бракът му се разпада. Така той си купува кораб и го нарича „Отмъщението“. През 1718 година пиратът е помилван от губернатора на Северна Каролина. Въпреки това обаче, Боне продължава да бъде изкушен от пиратството. Той сменя името си на „Капитан Тома“ и отново се връща в морето. Втори път бива заловен, но този път не получава ново помилване. На 10 декември 1718 година Боне в обесен.

Ан Бони

Никой не знае цялата житейска история на най-известната жена пират. Ирландката е родена в Северна Америка. Тя се омъжва за беден моряк и пират, като се отрича от богатото си семейство. Ан Бони и съпругът ѝ се местят на Бахамите, но бракът им не продължава дълго. След раздялата тя бяга заедно с други двама пирата и се присъединява към екипажа на „Отмъщение“. Ан Бони е заловена заедно с екипажа си, но няма сведения за нейната смърт.