Андрей Ковачев поиска гъвкавост за инвестициите ни по еврофондовете

Архив София

22-06-2012, 16:40

Снимка:

gerb.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Андрей Ковачев поиска в Европарламента България да разполага с по-голяма гъвкавост на инвестиционните си приоритети по еврофондовете 

Ръководителят на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент взе участие в дебата за еврофондовете и тяхното използване през следващия програмен период 2014-2020 г.

Д-р Ковачев е вносител на поправки в текстовете на законодателните предложения по Политиката за сближаване на Европейския съюз, които Комисията по регионално развитие на ЕП обсъди на 20 и 21 юни в Брюксел.

Българският евродепутат, който е докладчик по становището на Комисията по регионално развитие по Многогодишната финансова рамка на ЕС (2014-2020), настоява новите страни-членки и в частност България, да разполагат с по-голяма гъвкавост при определянето на инвестиционните си приоритети по еврофондовете.

Андрей Ковачев се застъпва за максимално европейско финасиране от фондовете на ЕС от 85 % за проекти по Европейското терито-риално сътрудничество, а не 75 %, както предлага Еврокомисията. Той се изказа и срещу заделянето на 5 % от определения за съответната държава ресурс от еврофондовете като резерв, за чието използване ще се реши въз основа на успеваемостта на усвояването на средствата към края на програмния период.

Очаква се дебатът по Политиката за сближаване на ЕС, който е част от водещия за съюза дебат по новата Многодишна финансова рамка, да продължи най-малко до края на тази година и да бъде съпроводен с трудни преговори.