Божидар Димитров показва на лента геноцида над българи в Македония

Архив Бургас

21-06-2012, 16:53

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Над 9000 души, събрани от цяла Македония, са били откарани в Отешево, между Преспанското и Охридското езеро. Били са безмилостно избити, а телата им - хвърляни във водовъртежите”, посочи Божидар Димитров.

Историкът Божидар Димитров ще прави нов филм, посветен на геноцида над българите в Македония в периода 1944 – 1949 година.

„Оказва се, че ние знаем повече за арменския геноцид, за геноцида над евреите, наречен Холокост, понаучихме за геноцида над тракийските българи през 1913 година, но - за геноцида над българите в първите години на т.нар. „народна власт” в бивша Югославия не знаем почти нищо”, зяви Божидар Димитров.

Веднага след идването на власт на сърбокомунистите започва масово избиване на българския интелектуален, военен, икономически и политически елит, който е имал нещастието да остане в Македония, вместо – да последва Българската армия и да се изтегли в България – посочи той.

„В скопската крепост например са избити около 900 български офицери, сержанти и войници, по произход от Македония, мобилизирани и останали в Македония с надеждата, че ще тръгнат да освобождават Солун. Девизът бил – „Към Солун, а не – към Срем”; вместо това им било казано, че те ще отидат да се бият на Сремския фронт между Югославия и Унгария, срещу германците. Тези, които са отказали, а те са били два батальона, 900 души, са били избити по най-жестокия начин на скопското Кале.

Над 9000 души, събрани от цяла Македония, са били откарани в Отешево, между Преспанското и Охридското езеро. Били са безмилостно избити, а телата им - хвърляни във водовъртежите”, посочи Божидар Димитров.

В годините 1945 – 1949 година се провеждат лекарските процеси във Велес, в Струмица, партизанските процеси, процесите срещу първото правителство на Народна Република Македония на Методи Андонов – Ченто и т.н.

„По думи на албанци, в този период в затворите е имало само българи и албанци”, каза Божидар Димитров. Филмът ще бъде финансиран от спонсори.