Джулиан Асандж поиска политическо убежище от Еквадор

Архив София

20-06-2012, 10:14

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж е поискал осигуряване на убежище от Еквадор.

Това съобщи външният министър на Еквадор Рикардо Патионо, който добави, че искането се обмисля от правителството на страната, предава АФП, пише "Сега". 

В социалната мрежа „Туитър” „Уикилийкс” същевременно обяви, че Асандж е поискал политическо убежище и че се намира под защитата на посолството на Еквадор в Лондон. 

По-рано британският върховен съд отхвърли молбата на Асандж за преразглеждане на решението за екстрадирането му в Швеция по обвинения за сексуални престъпления. 

Опитът на основателя на „Уикилийкс” за политическо убежище в Еквадор беше описано от майка му като „последно отчаяно усилие”, предава АФП. Австралийски законодатели по-рано заявиха, че той е изгубил доверие в родината си за възможността да бъде защитен от нея. 

Асандж по-рано посети посолството на Еквадор в Лондон в опит да избегне екстрадирането си в Швеция по обвинения за сексуални престъпления. Той се страхува, че след това ще последва екстрадиране в САЩ, където ще отговаря за обвинения в шпионаж. 

Посланикът на САЩ в Австралия отхвърли предположенията, че Вашингтон иска основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ. По-рано майката на Асандж обвини австралийските власти, че не са успели да помогнат на сина й, предава АФП. 

„Това не е нещо, от което САЩ се интересуват”, заяви посланикът пред телевизия Ей Би Си. 

Британският върховен съд реши в сряда, че Асандж, който е австралийски гражданин, може да бъде екстрадиран в Швеция. Депортацията му обаче е задържана, за да имат шанс адвокатите му да отворят делото отново. 

Асандж, чийто сайт огласи американски секретни документи, е издирван от Стокхолм заради обвинения в сексуални престъпления. Той обаче изразява опасения, че екстрадирането му в Швеция може да проправи пътя за екстрадиция в САЩ по възможни обвинения за шпионаж или конспирация.