До 4 юли туроператорите трябва да увеличат застраховките си

Архив Пловдив

20-06-2012, 16:38

Снимка:

Интернет

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Туроператорите трябва да представят в МИЕТ анекс към застрахователните си полици за професионална отговорност

До 4 юли 2012 г. всеки туроператор трябва да сключи анекс към действащата застрахователна полица “Отговорност на туроператора”, която има, и да го представи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, напомниха от ведомството.

Това се налага, след като влезе в сила промяната в Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора.

Промените бяха обнародвани в Държавен вестник в брой 34 от 4 май 2012 г. Те предвиждат минималната застрахователна сума за туроператори, които предлагат чартъри, да бъде 500 000 лв. независимо от оборота им.

Най-ниски застраховки са за компаниите с оборот до 100 000 лв. При тях прагът се повишава на 50 хиляди лв. срещу 15 000 лв. в момента. За компаниите с оборот от над 3 млн. лв. лимитът е 1.4 млн. лв.

Промяната е свързана с повишените лимити за професионална отговорност по застраховките и трябва да бъде декларирана до два месеца след влизане в сила на постановлението на Министерския съвет за наредбата, напомнят от икономическото ведомство.

Повишението се наложи, след като миналото лято туроператорът “Алма тур” изпадна в несъстоятелност и се оказа, че застраховката му не може да покрие разходите за обезщетение на засегнатите туристи.