Хашим Тачи: Страните от региона да се обединят по пътя към ЕС

Новините

19-06-2012, 14:09

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Хашим Тачи благодари на България, че е била една от първите, които признаха косовската независимост през пролетта на 2008 г. 

Войните на Балканите свършиха и сега страните от региона трябва да обединят усилия по пътя към Европейския съюз и НАТО, заяви пред БНР косовският премиер Хашим Тачи, който е на посещение в София.

Той благодари на България, че е била една от първите, които признаха косовската независимост през пролетта на 2008 г. и подчерта, че отношенията между Прищина и София са отлични. Тачи покани българския бизнес да инвестира в Косово, защото страната му е активна в икономическо отношение."Много съм доволен, че в Косово дойдоха български инвеститори, видяха и създадоха контакти с местни бизнесмени", отбеляза Тачи. "Имах възможност да посетя стопанската камара на България, където разговарях с представителите за икономическото сътрудничество между нашите страни. Косово, нека да кажа, е една нова държава, но тя е вече достатъчно атрактивна за инвестиции и правенето на бизнес", подчерта той.

"Косово има добри връзки и контакти със своите съседи. Искаме да имаме такива връзки и контакти със Сърбия, искаме контактите между балканските страни да не гледат в миналото, а, напротив, да гледат напред към бъдещето", каза косовският лидер.Той подчерта, че на Западните Балкани може и да има политически лидери, които да споделят виждания за нови разделения в региона, но това няма да може да повлияе негативно върху развитието на процесите на Балканите и на евроинтеграцията на балканските страни. "Всички ние в региона трябва да работим към едно общо бъдеще и отворени граници в крайна сметка", каза още Тачи. В тази връзка косовският премиер подчерта, че Северно Косово, което е населено основно от сърби и е район на конфликти, ще остане част от територията на страната му. "Няма да има специален статут за Северно Косово. Няма да има разделение или подялба и аз от моя страна ще представя проект за интеграцията на сърбите от този район на Косово", обясни той.