ЕЦБ ни одобрява за еврото

Архив София

19-06-2012, 13:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

България отговаря на критериите за еврозоната, смятат от Европейската централна банка

България изпълнява числовите критерии за членство в еврозоната.

Това съобщиха от Министерство на финансите, като се позоваха на официалните данни на Европейската централна банка.

ЕЦБ изнесе информация за дългосрочния лихвен процент, който се ползва за оценка на степента на сближаване на страната ни към изискванията за приемане в клуба на държавите, използващи общата европейска валута.

За месеците април и май тази година показателят е 5,11%, което е под референтната стойност от 5,8%. Освен това е и по-нисък от съответните показатели на 12 държави от ЕС, седем от които вече са част от еврозоната.

Най-новите данни на ЕЦБ потвърждават статистиката от „Доклада за конвергенция”, който излезе през май. Тогава стана ясно, че показателят е бил 5,3% средно за периода от април 2011 до март 2012 г. Оказва се, че заедно с Дания и Швеция, България изпълнява критериите от Маастрихт, условие за допускане в еврозоната.

Според ЕЦБ България се вмества в изискването за инфлация. Към март на годишна база показателят е по-нисък от европейската референтна стойност от 3,1%. У нас инфлацията е била 2,7%. Изискването е в кандидатстващите страни тя да е не повече от процент и половина над трите страни с най-ниска инфлация.

Бюджетният дефицит на България също се вмества в маастрихтската рамка - 2,1% от БВП. Изискването е да бъде под 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Нещо като отличник се явява България по отношение на изискването държавният дълг да не надвишава 60% от БВП – у нас той възлиза на 16,3% и по този показател България се нарежда на второ място в Евросъюза след Естония.