И медът ще бъде по стандарт

Архив София

19-06-2012, 11:32

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Всички ще осъзнаят плюсовете от висококачествените продукти след 3-4 години, смятат от бранша.

Медът също ще се прави по стандарт.

Работата по изготвянето на точните съставки, които ще може да влизат в меда, ще се поеме от браншовата организация на пчеларите.

За изготвянето на стандарта ще помагат и експерти от Българската агенция по безопасност на храните, съобщи шефът на ведомството д-р Йордан Войнов пред БТА.

Ефектът от използването на националните стандарти при производството на храните ще се почувства на пазара едва след 3-4 години, когато всички по веригата осъзнаят плюсовете от налагането на висококачествените продукти на пазара, каза още Войнов. Шефът на Агенцията по храните обясни, че процесът по стандартизацията ще се разраства, като водещи в тази дейност ще бъдат браншовите организации. Те ще поемат инициативата за въвеждането на единните стандарти.

Проверките за качеството на хранителните добавки, които започнаха експертите на агенцията в началото на годината, продължават в цялата страна, каза още Войнов. Според него до момента са конфискувани немалко продукти с препарати, които са вредни за здравето и затова са забранени за употреба. Сред конфискуваните продукти има и хранителни добавки за отслабване.