Доверие в еврото или нова финансова криза

Архив Пловдив

18-06-2012, 05:51

Снимка:

europe.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Започва срещата на високо равнище на Г20

В Мексико започва важна за света среща. В Лос Кабос се събират най-големите лидери.

Колкото повече наближават разговорите обаче, толкова по-хладни и песимистични стават коментарите на първите дами и мъже. От дипломатичния тон на Меркел до страховете на лидера на Световната банка.

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „Дълговата криза ще бъде главна тема на срещата”.

„Нашата страна ще бъде в центъра на вниманието- всъщност, всички погледи са вперени в Германия, защото ние сме една от най-големите европейски икономики и главен износител”, коментира Меркел.

Поглед ще бъде закован много повече в Гърция, където изборите изпратиха нов знак към Европа. Съдбата на еврото е поставена на везни. Повторните парламентарни избори при съседите не успяха да осигурят силно правителство, ориентирано към провеждане на рестриктивната програма на страната, коментират от снощи анализатори.

Часове след обявяването на предварителните резултати в Атина, от Европа пристигнаха първите ясни послания, че няма да се търпи продължаването на политическата криза в страната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой в общо декларация заявиха, че подкрепят избора на гръцкия народ и се надяват, че резултатите от вота ще позволят да се състави кабинет.

Настоящият лидер на Световната банка Робърт Зелик заяви преди Мексико, че ситуацията в Европа назрява за „Лемънс момента”, което е препратка към срива през 2008 г. на банката „Леман Брадърс” в САЩ, предаде АФП.

Изявлението на Зелик идва по време, в което Испания поиска спасително финансиране, а Италия изглежда като следващата държава, която ще се облегне на тази мярка. Ирландия, Португалия и Гърция вече получиха международни спасителни заеми.

Някои анализатори се питат дали това не е начало на нова глобална финансова криза.

При пристигнаето си в Лос Кабос всички лидери на Г20 ще получат писмо от австралийския премиер Джулия Гилард.

В него Гилард ще предупреди, че несигурността в Европа придвижва бързо останалите държави към "модел за управление по време на криза".

Срещата в Мексико продължава и утре. Разговорите и решенията ще бъдат важен знак - за доверие в еврото или за ново финансово потъване.