"Вояджър 1" с гласа на Валя Балканска достигна края на Слънчевата система

Архив София

16-06-2012, 18:25

Снимка:

science.nasa.gov

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Корабът, изстрелян преди 34 години, носи на борда си плоча с изключително разнообразие от звуци и снимки от нашата планета, изобразяващи живота и културите на Земята.

Междупланетната сонда НАСА "Вояджър 1" (Voyager-1), на чиито борд е и записът с песента „Излел е Делю Хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска е достигнал пределите на Слънчевата система е и на път да навлезе в междузвездното пространство.

Това съобщиха официално учени от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, пише Мениджър.

Моментът е исторически, защото това е първият космически апарат, достигнал най-отдалеченото разстояние от Земята.

Корабът, изстрелян преди 34 години, носи на борда си т.нар. Златна плоча с изключително разнообразие от звуци и снимки от нашата планета, изобразяващи живота и културите на Земята.

Тя съдържа и специална селекция с произведения от световното музикално наследство като творби на Бах, Бетовен, Моцарт, а също и изпълнението на Валя Балканска. Съдържанието на плочата бе подбрано от комитет на НАСА с председател Карл Сейгън.

 По думите на изследователите, наблюдаващи непрекъснато полета на космическия посланик, създаден да търси и установи връзки с извънземни форми на живот, в последно време количеството заредени частици с галактически произход, регистрирани от сондата, постепенно се е увеличило с 25 процента. В същото време датчиците на "Вояджър 1" са регистрирали рязко намаляване на количеството заредени частици, идващи от Слънцето. Данните постъпват на всеки 16 ч. и 38 минути от борда на сондата и според учените са едни от сигурните индикаторите, че корабът се намира в т.нар. хелиомантия – границата на огнената обвивка на слънцето, която представлява образно казано балон, пълен със слънчева плазма.

„Един ден "Вояджър 1" ще се превърне в първия, създаден от човека изкуствен обект, който ще навлезе в междузвездното пространство, но ние не знаем кога точно ще настъпи това”, коментира научният сътрудник на проекта Ед Стоун.

 Апаратът на НАСА "Вояджър 1" и неговият "близнак" - "Вояджър 2", бяха изстреляни от НАСА през 1977 г. "Вояджър 1" вече се намира на разстояние 119 астрономически единици или около 18 милиарда километра от Слънцето, а Вояджър 2 – на около 15 млрд. км. от Слънцето. По време на дългогодишния полет двете сонди изследваха Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и 48 техни спътници.

 През януари т.г. НАСА изключи системата за отопление на някои от модулите на "Вояджър 1", с което апаратът премине на икономичен режим. Целта е така горивото му да стигне до 2025 г