Увеличават се предраковите състояния на кожата

Архив Пловдив

16-06-2012, 12:40

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Симптомите на коварното заболяване не винаги са крещящи – туморите често не болят. Слънцезащитни кремове купувайте само от аптеки!

Не е тайна, че от години има световна тенденция за увеличаване на заболеваемостта от рак на кожата, не само от рак на останалите жизненоважни органи. „В последните месеци в Пловдив все по-често откриваме доброкачествени туморни смущения и преканцерози - такива, каквито биха могли да се превърнат в рак, отколкото развитите карциноми”, съобщи за ПловдивУтре д-р Рени Андасорова, дерматолог, участващ в Националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2012.

„Причината – не се обръща достатъчно внимание на профилактиката. Не се посещава дерматолог, когато човек има повече бенки и нови образования. Някои от тях протичат много бързо, много подмолно, което не ги прави достатъчно ангажиращи и хората не се самонаблюдават. Ето защо ракът на кожата понякога се открива в един по-късен стадий, когато е трудно да се даде гаранция за успеваемост в лечението”, обясни д-р Андасорова. Симптомите на коварното заболяване не винаги са крещящи – туморите често не болят.

Тичайте при дерматолог когато при съществуващи белези или образования на кожата се промени цветът им и големината. „Бенките стават по-тъмнокафяви, набъбват, понякога кървят спонтанно, сърбят, а кожата става зачервена”, обясни дерматологът. При най-малкото съмнение, болка или притеснение - посетете лекар.

Не пестете пари за качествени слънцезащитни кремове и задължително ги купувайте от аптека. Качествената медицинска козметика до голяма степен е вашият гарант от предпазване от вредните ултравиолетови лъчи и радиацията. Факторите на опаковката показват защитата именно от радиацията в слънчевите лъчи. Д-р Андасорова съветва за децата задължително да се избира най-високия фактор.

Когато се снабдявате с кремове, следете да защитават от ултравиолетовите а- и b-лъчи. Върху опаковката на продуктите задължително трябва да има знаците SPF (sun protection factor - слънцезащитен фактор) и UVA (ултравиолетови а-лъчи) в кръгче. Добре е продуктът в първите дни да е с фактор 50 +. Особено внимателни трябва да сте, когато извеждате малките деца. Дерматолозите препоръчват малчуганите да са над 3-годишна възраст при първото излагане на пряка слънчева светлина.

Задължително избягвайте плажа от 12 до 16 часа, независимо от възрастта. Избирайте светли дрехи от естествени материи и стойте под дебели сенки и чадърите. „Ако спазвате всички тези основни правила, ще прекарате здравословна, ползотворна и разкрасяваща почивка”, категорична е д-р Андасорова.