Диетичните храни без лъжливи етикети

Архив София

15-06-2012, 07:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Евроразпоредбите засягат храни, предназначени за употреба в нискокалорични хранителни режими (800-1200 калории на ден) и много нискокалорични диетични храни (400-800 калории).

Европейските депутати гласуваха нови правила, които ще обхващат нискокалоричните диети, предназначени да заменят ежедневния прием на храна, както и строгите диети за хора с наднормено тегло, пише "24 часа".

Разпоредбите засягат храни, предназначени за употреба в нискокалорични хранителни режими (800-1200 калории на ден) и много нискокалорични диетични храни (400-800 калории).

Все повече нараства броят на етикети на хранителни продукти, които съдържат твърдения, че даденият продукт води до отслабване, предупреждават европейските депутати.

Твърденията по отношение на диетичните храни, предназначени за широката общественост, следва да се регулират от Регламента относно хранителните и здравни претенции за храните от 2006 година, се казва в резолюцията на Европарламента.

Новите разпоредби, гласувани на първо четене, ще заменят няколко съществуващи закона, за да се рационализират и да се изяснят правилата за етикетиране и състав, обхващащи около 1-2% от продуктите на общия пазар на храни.

Промените бяха предложени в резултат на проблемите, пред които са изправени потребителите и компетентните държавни органи при разграничаването на храните за всеобща консумация и тези, предназначени за специфични групи.