Алфа рисърч: Подкрепата за ГЕРБ плавно ерозира

Новините

14-06-2012, 14:08

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36%, срещу 33% отрицателни оценки  

Управляващите от ГЕРБ запазват одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото от преди три месец, но електоралната подкрепа за партията ГЕРБ продължава плавно да ерозира,

според национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1025 души, цитиран от Vesti.bg 

Mоложителните оценки за дейността на правителството за периода остават 22%, а негативните дори леко намаляват - от 36 до 33 процента. Министрите, които имат стабилизиращ ефект за отношението към правителството, са все същите - Мирослав Найденов, Николай Младенов, Цветан Цветанов който бележи известен ръст в подкрепата, както и Вежди Рашидов. Най-голям ръст за последните три месеца отбелязва Лиляна Павлова. На обратният полюс са Тотю Младенов, Симеон Дянков и Нона Караджова. Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36%, срещу 33% отрицателни оценки. Доверието към него обаче все по-малко играе стабилизираща роля за електоралната подкрепа към управляващите, отбелязват социолозите. 

Потенциалният вот за ГЕРБ в началото на юни е 22.3% - толкова, колкото оценяват положително и работата на кабинета. БСП добавя 1% подкрепа и достига 18 на сто. 5.5% заявяват готовност да гласуват за "България на гражданите". Сред тях са главно хора, които са били симпатизанти на НДСВ, ГЕРБ и Синята коалиция. Положителното отношение към Меглена Кунева е значително по-високо - 27 на сто.

Засега ефектът от разделянето на СДС и ДСБ е по-скоро негативен за бившите коалиционни партньори. СДС се ползва с малко по-висока електорална подкрепа - 2.1%, а ДСБ - с 1.7%.

Потенциалът на ДПС се запазва около 5%.

Подкрепата за "Атака" - 1.5%, и за лидера й Волен Сидеров - 4% продължават да се срива.

Положителните оценки за президента Росен Плевнелиев остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15. Мнение за дейността му не искат или не могат да изразят 46% от запитаните. Общественото мнение е силно поляризирано за първите 100 дни от работата на държавния глава - 35% смятат, че работи по важни задачи, но други 37% не виждат съществен фокус във работата му. Макар с положителен баланс, в оценките през последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие.

Парламентът продължава да страда от дефицит на доверие - одобрението за дейността му е само 9%, а за председателя Цецка Цачева - 14%.