Отмениха частично забраната върху фракинга за Шистов газ

Архив София

14-06-2012, 16:25

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Поправката се наложи, тъй като според експерти и МИЕТ, фиксирането на силата на налягането пречи и на конвенционалния добив на нефт и газ и дори на нагнетяването на синьо гориво в газохранилището в Чирен

Парламентът одобри редакцията на забраната на технологията за търсене и добив на шистов газ, която според еколози ще отвори вратичка за извършване на все още спорните проучвания.

С 92 гласа "за", 12 - "против" и шестима "въздържали се" депутати от текстовете на забрана отпадна уточняването, че хидравличното разбиване (хидрофракинг) при търсене и добив на нефт и газ не може да се прилага с налягане над 20 атмосфери.

Поправката се наложи, тъй като според експерти и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, фиксирането на силата на налягането пречи и на конвенционалния добив на нефт и газ и дори на нагнетяването на синьо гориво в газохранилището в Чирен.

Забраната върху използването на технологията хидрофракинг бе наложена в началото на януари и на практика блокира намеренията на американската компания "Шеврон" да проучва за шистов газ в Северна България в региона на Нови пазар.

Предложението за редакция на мораториума бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и на двама независими депутати. От "Атака" бяха "против", а от Коалиция за България имаше и "против", и "въздържали се".

Социалисти изразиха тезата, че промените се правят, заради течащи проучвания в Добружда.

Днешното решение се отнася само до конвенционалния добив на газ, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Като аргумент той посочи, че българското находище "Девенци" има запаси между 3 и 6 млрд. куб. м, чийто добив по конвенционален метод може да започне до края на годината, ако не бъде обжалвана одобрената от екоминистерството оценка за въздействие върху околната среда на проекта.

Тези количества стигат да покрият цялата консумация на газ в България за година-две, а местният газ е с 40 процента по-евтин, посочи Добрев. Той обясни, че в днешното решение са приети всички съображения и претенции на екоорганизациите, както и предложенията на опозиция.

Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че с редакцията по предложение на ръководената от него временна комисия за проучване на технологиите за търсене и добив на шистов газ не се вдига мораториумът върху хидрофракинга.

Рамадан Аталай от ДПС смята, че трябва да се възстановят конвенционалните проучвания за нефт и газ. Според него решението наистина оставя за по-нататък проучванията на шистов газ. Според Аталай трябва да се възстанови доверието на хората към всички онези технологии, необходими за проучването и добива на подземни богатства.

Аталай припомни, че ДПС е искало закон, а не мораториум за шистовия газ, в който да се дадат определени решения за добив на конвенционалните ресурси и да се раздели добивът на шистовия газ.