И Израел се включи в натиска за признаването на арменския геноцид

Архив София

13-06-2012, 13:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Досега Израел избягваше да признае масовите убийства на арменците като геноцид поради и без това влошените отношения с Турция, която отрича това.

Израелски министър заяви, че еврейската държава трябва да промени политиката си и да признае масовите убийства през 1915 г. на арменци от османските турци като геноцид, съобщи "Ройтерс".

Гилад Ердан, близък съюзник на премиер Бенямин Нетаняху, е отговорил на въпрос в Кнесета по повод годишнина от кланетата. "Смятам, че е напълно подходящо израелското правителство да признае извършването на холокост над арменския народ", заяви Ердан, който е министърът по екологични въпроси.

Досега Израел избягваше да признае масовите убийства на арменците като геноцид поради и без това влошените отношения с Турция, която не признава това.

Според Ердан израелското правителство не е променило формално позицията си за арменската трагедия. "Трябва задължително да подкрепим една свободна и дълбока дискусия, която да анализира информацията и фактите."

Армения, подкрепена от много историци и парламенти по света, казва, че около 1.5 милиона армeнци християни са били убити в днешна Източна Турция по време на Първата световна война.

Арменският проблем предизвиква дълбоки емоции в Израел, където много хора смятат, че евреите имат морално задължение да бъдат по-близки с изпитаното от арменците.